top of page

Netwerkdag 2023

Op vrijdag 12 mei organiseerden we een eerste netwerkdag rond het thema 'diversiteit in onderwijs'.  

​

Onder de noemer 'Durf te handelen – naar een inclusieve en diverse leraarskamer' presenteerden we 6 concrete engagementen die werden uitgewerkt en uitgediept in verschillende workshops.  

Eyeopeners

Meer dan 80 mensen namen deel aan deze netwerkdag. Ontdek hieronder welke eyeopeners zij meenemen naar hun werkveld:  

(Je kan onderaan naar links/rechts scrollen om de eyeopeners te lezen)

Waarom?

Prof. Elke Emmers (UHasselt) en Reinhilde Pulinx (UCLL aan het woord:

​

Reinhilde: Neem nu het thema racisme en discriminatie. Heel wat, zoniet de meeste, leerkrachten en andere onderwijsprofessionals zijn zich bewust van de urgentie van dit thema. Tegelijkertijd is het een erg complex thema, dat ook binnen de ruimere samenleving heel sterk aanwezig is en waarrond heel wat polarisering ontstaat. Niet makkelijk dus om dit zomaar in de klas en op school aan te pakken. Op studiedagen als deze kunnen leerkrachten vragen stellen aan experten, praktijken uitwisselen, en concrete handvatten aangereikt krijgen om mee te nemen naar de eigen klaspraktijk.  
 
Elke: Deze studiedag is broodnodig. ik wil benadrukken dat diversiteit en inclusie niet alleen een kwestie is van goedbedoelde retoriek, maar ook van concrete acties. Het is belangrijk om te erkennen dat er nog veel werk te doen is om ongelijkheid en discriminatie in het onderwijs te verminderen. Ik zal blijven werken aan het ontwikkelen van effectieve strategieën om een inclusieve en rechtvaardige leeromgeving voor alle studenten te creëren. 

 

Verdiepend antwoord Reinhilde: Ik vind het ook erg sterk dat deze studiedag geen ‘one shot’ initiatief wil zijn, maar ook een vervolgtraject vooropstelt en een leergemeenschap wil opbouwen. Thema’s als diversiteit en inclusie zullen immers nooit ‘af’ zijn, maar evolueren mee met de veranderingen in de samenleving.  

Engagementen

Engagementen

Het is belangrijk om de leraarskamer diverser te maken, zodat alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond, zich gehoord en gezien voelen. Bovendien draagt dit bij aan het bestrijden van vooroordelen en discriminatie. Het bereiken van deze diversiteit vereist echter actie. Iedereen die betrokken is bij het onderwijs kan een bijdrage leveren. Samenwerking versterkt deze inspanningen. Tijdens de netwerkdag gingen we met 6 concrete engagementen aan de slag. Deze engagementen zijn toegankelijk voor iedereen in het werkveld en kunnen ook gezamenlijk worden aangepak

Ik streef naar een diverse leraarskamer

Je streeft actief naar diversiteit binnen de leraarskamer, wat betekent dat je een bewuste inspanning levert om leraren met verschillende achtergronden en perspectieven aan te trekken en te behouden. Het doel is om een leraarskamer te creëren die een afspiegeling is van de diverse leerlingpopulatie en de maatschappij als geheel. Het belang van een diverse leraarskamer ligt in het feit dat het een omgeving creëert waarin alle leerlingen zich vertegenwoordigd voelen. Verschillende leraren brengen unieke ervaringen, kennis en perspectieven met zich mee, waardoor ze beter kunnen inspelen op de diverse behoeften van de leerlingen. Het vergroot ook het begrip en de acceptatie van verschillende culturen, achtergronden en identiteiten, en bevordert gelijke kansen in het onderwijs. 

Ik geef ondervertegenwoordigde groepen een duidelijke stem

Je inzet je om ondervertegenwoordigde groepen in het onderwijs een duidelijke en actieve stem te geven, zowel binnen het klaslokaal als in de bredere context van de leraarskamer. Het doel is om ervoor te zorgen dat de perspectieven, behoeften en ervaringen van deze groepen volledig worden erkend, gehoord en geïntegreerd in het onderwijsbeleid, de besluitvorming en de dagelijkse praktijk. Het belang van het geven van een duidelijke stem aan ondervertegenwoordigde groepen ligt in het creëren van een gelijkwaardige en inclusieve onderwijsomgeving. Het stelt deze groepen in staat om hun unieke ervaringen en perspectieven te delen, bij te dragen aan het curriculum en de pedagogiek, en invloed uit te oefenen op de beslissingen die hun onderwijservaring beïnvloeden. Door hen een actieve rol te geven, worden ze partners in het onderwijsproces, wat kan leiden tot meer betrokkenheid, empowerment en verbeterde leerresultaten.

Ik zet mij in voor samenwerking rond diversiteit

Je streeft actief naar meer samenwerking en samenwerking rond diversiteit in het onderwijs. Het doel is om verschillende belanghebbenden, zoals leraren, schoolleiders, ouders, gemeenschappen en organisaties, bij elkaar te brengen om gezamenlijk te werken aan het bevorderen van diversiteit, inclusie en gelijke kansen in het onderwijs. Het belang van samenwerking rond diversiteit in het onderwijs ligt in het feit dat het complexe uitdagingen vereist die niet door individuen of afzonderlijke groepen kunnen worden opgelost. Door samen te werken, kunnen diverse belanghebbenden hun kennis, ervaringen en middelen bundelen om effectievere strategieën te ontwikkelen en te implementeren. Samenwerking stimuleert ook bredere bewustwording, begrip en acceptatie van diversiteit in de onderwijssector.'

Ik strijd actief tegen racisme en discriminatie

Je zet je actief in om racisme en discriminatie in het onderwijs te bestrijden. Het doel is om een onderwijsomgeving te creëren waarin alle leerlingen gelijkwaardig worden behandeld, ongeacht hun raciale of etnische achtergrond, en waarin racisme en discriminatie actief worden aangepakt en uitgebannen. Het belang van het actief bestrijden van racisme en discriminatie in het onderwijs ligt in het waarborgen van gelijke kansen en het bevorderen van een inclusieve en rechtvaardige samenleving. Het onderwijs speelt een cruciale rol bij het bevorderen van begrip, respect en acceptatie van diversiteit. Door racisme en discriminatie in het onderwijs te bestrijden, kunnen leerlingen zich veilig voelen, zich volledig ontplooien en deelnemen aan het onderwijsproces zonder dat ze worden belemmerd door vooroordelen of ongelijke behandeling

Ik verbreed mijn blik –

diversiteit als norm

Je verbreedt bewust je blikveld en diversiteit als de norm omarmt. Het doel is om je eigen perspectief te verruimen, vooroordelen te doorbreken en een inclusieve mindset te ontwikkelen waarin diversiteit niet alleen wordt getolereerd, maar juist wordt verwelkomd en gewaardeerd. Het belang van het verbreden van je blik en diversiteit als norm te zien ligt in het bevorderen van inclusie, gelijkheid en begrip in het onderwijs. Het erkennen en waarderen van diversiteit in het onderwijs creëert een omgeving waarin alle leerlingen en leerkrachten zich geaccepteerd en gewaardeerd voelen, ongeacht hun achtergrond, cultuur, taal of identiteit. Het stelt leraars en leerlingen in staat om hun eigen unieke perspectieven te delen en te leren van de diverse ervaringen van anderen.

Ik werk drempels weg voor mensen met een handicap 

Je zet je actief in om obstakels en barrières weg te nemen voor mensen met een beperking in het onderwijs. Het doel is om een inclusieve onderwijsomgeving te creëren waarin mensen met diverse beperkingen gelijke kansen hebben en volledig kunnen deelnemen aan het onderwijsproces. Een inclusieve werkomgeving moet gecreëerd worden waarin leerkrachten met diverse beperkingen gelijke kansen hebben, volledig kunnen deelnemen aan het onderwijsproces en hun professionele potentieel kunnen benutten. Dit engagement bevordert gelijke kansen, empowerment en de volledige deelname van leerkrachten met beperkingen aan het onderwijsberoep, wat bijdraagt aan hun persoonlijke en professionele groei en een diverse en inclusieve onderwijsomgeving bevordert.

Workshops

Workshops

Ontdek hier de verschillende workshops 

Samenwerking rond diversiteit' door Inge Van De Putte – Ugent

Een klas vandaag is een diverse klas en die diversiteit is breed: verschillen in gender, sociale afkomst,  taal, leervermogen, motivatie, beperkingen,... Als leerkracht doe je al heel wat inspanningen om het potentieel van je leerlingen volop te ontwikkelen. Toch wil je je competenties ook verder versterken, je inzichten bijschaven met wetenschappelijk onderbouwde kennis en ontdekken wat werkt om inclusieve leeromgevingen te creëren. Tijdens deze workshop gingen deelnemers aan de slag met materialen, inspiratie en werkvormen om inclusieve leer- en lesomgevingen te creëren.  

'Ondervertegenwoordigde groepen een stem geven' door Levl

​Insteek van deze werktafel: Aan deze werktafel bogen deelnemers zich over het thema ‘ondervertegenwoordigde groepen in het onderwijs’. Vertrekkend vanuit concrete praktijksituaties verkenden de ze verschillende  bouwstenen en strategieën die in het onderwijs ingezet kunnen worden om een evenredige vertegenwoordiging en volwaardige participatie te realiseren voor ondervertegenwoordigde groepen.  

Strijden tegen racisme en discriminatie' door Reinhilde Pulinx – UCLL & Moussa Do Pandzou

 'Diversiteit in de leraarskamer' door Orbit VZW 

Insteek van deze werktafel: Meer etnisch-culturele diversiteit en inclusie in de leraarskamer. Dit betekent een meerwaarde voor de hele samenleving op vlak van het wegwerken van het lerarentekort, rolmodellen op school, meer creativiteit en meer voeling met de leefwereld van alle leerlingen.  

Diversiteit in onderwijs' door  Elke Emmers – Uhasselt 

bottom of page